2010. november 25., csütörtök

Teljesítménybéreseket vezetők tréningje

Már korábban is szó esett arról, milyen fontos teljesítménybérezés esetén, hogy megfelelő vezetők segítsék a rendszer működését. Azt hihetnénk, hogy a mérőszámok automatikusan helyes útra vezetik a munkavállalókat és jelentősen csökken a vezetők szerepe. Ám a gyakorlatban éppen fordítva van.

Ami jelentősen csökken, az a vezetői önkény lehetősége: a mérőszám elég objektív dolog, azt nehéz átírni. Ha van egy előzetes egyezség, akkor azt illik megtartani. Ám nem lehet egy állás minden mozzanatát mérőszámokkal leírni: munkahelyenként 1-5 mérőszámot lehet alkalmazni, nem többet. A maradék teendő gondos elvégzésére is ösztönözni, motiválni kell, és ha kiesik az önkény, akkor már csak a kifinomultabb vezetői megoldások maradnak.

Egy ügyfelemnél elég alapos szervezeti átalakítás után és a teljesítménybérezés bevezetésének részeként a vezetők tréninget fognak kapni. Én a következő eszközök megismerését és begyakorlását tartom fontosnak majd a tréningen:
  1. Ki a vezető és miért felel?
  2. Vezetői tervezés.
  3. Vezetői szervezés.
  4. Utasítások kiadása és számonkérése.
  5. Vezetői példamutatás.
  6. Vezetői oktatás, mentorálás.
  7. Vezetői motiválás.
  8. Munkaügyi és egyéb egyéni gondok kezelése.
  9. Vezetői kommunikáció.
  10. Értekezletek tartása.
Két évtizedes vezetői gyakorlat után azt szűrtem le magamnak, hogy a vezetés nem valami titokzatos tevékenység, hanem tanulható mesterség. Hét éves tanácsadói tevékenységem alatt azt is megtanultam, hogy a legkülönfélébb vezetési stílusokkal is lehet boldogulni és sikeresnek lenni. Viszont a felsorolt 10 teendő bármelyikének az elhagyása rontja a vezetői munka hatékonyságát.

Kedves blog olvasó! Mit gondolsz, tényleg elég ennyi? Vagy már ezt is túlzás egy vezetőtől megkövetelni? Ha van véleményed, azt kérlek írjad le a rákattintva kinyíló megjegyzés ablakban!

Címkék: , , ,