2011. június 3., péntek

Személygépkocsi használat szabályai


A cégekben nemcsak a munkaköröket kell pontosan leírni, hanem az egyéb juttatások igénybevehetőségére is pontos szabályokat kell készíteni. Erre szeretnék egy példát mutatni a személygépkocsi használat egy lehetséges szabályozásával.

"Cégünkben több személygépkocsi található. A személygépkocsik névre szólóan egy személynek vannak kiadva, elsősorban a munkavégzéssel kapcsolatos feladatok elvégzésére. A személygépkocsik után az esetleges magánhasználat miatt kifizetendő külön adót a cég minden hónapban megfizeti, ezért menetlevelet nem kell vezetni. Amikor valaki hosszabb útra magáncélra akarja igénybe venni a neki kiadott személygépkocsit (pl. családi nyaralás), akkor azt jeleznie kell a vezetőjének és a legközelebbi havi fizetéskor a pénztárba a gépkocsi adóhivatali normája szerinti fogyasztás ÁFÁ-s üzemanyagárat köteles a pénztárba befizetni. (Magánúton megtett távolság kilométerben szorozva a normával [liter/100km] és osztva 100-zal.) Ha külföldre szeretné vinni a személygépkocsit, akkor ehhez külön engedélyt kell kérnie (csak Európára kaphat és csak oda, ahol érvényes a zöld kártya, azaz a kötelező biztosítás).

A cég személygépkocsijait csak úgy szabad vezetni, hogy közben a közúti közlekedés rendszabályait meg kell tartani. A cég nem vállalja a gyorshajtás és egyéb szabálytalanságok miatti büntetések kifizetését. Ha a büntetés mértéke meghaladja a 150.000,- Ft-ot, akkor kérhet a munkavállaló részletfizetési kedvezményt, ilyenkor a megállapodásnak megfelelően 2-3 havi részletben kerül levonásra a büntetés a havi fizetéséből.

A személygépkocsikat az üzemanyaggal, gumikkal, kopó alkatrészekkel takarékoskodva kell közlekedni (azaz nem csikorgó gumikkal, nem versenytempóban bevett kanyarvétellel, nem vad gyorsításokkal és fékezésekkel). Különösen felhívom a figyelmét erre azoknak, akik más kollégákat vagy ügyfeleket szállítanak. Mindenkinek más a tempója, ne kényszerítsünk „halálfélelmet” azokra, akik nyugisabban szeretnek járni.

Tankolni elsősorban a telephelyünk melletti kútnál kell, mert itt kapjuk a legnagyobb kedvezményt. Ha nem sikerül a tankolást itt elintézni, akkor csak a gépkocsihoz kiadott kártyával lehet azoknál a benzinkutaknál, amelyek a kiadott kártyákat elfogadják. Itt a tankolás után kapott ellenőrző cetlire fel kell írni a km óra állást, de a kútnál ezt nem kell (és nem is szabad) bediktálni, mert megzavarná a tehergépkocsik jövedéki adó visszaigénylésének a rendszerét.

Mindenki köteles a személygépkocsikat felelősen használni, a gondatlansággal, figyelmetlenséggel okozott kárét, a balesetért a gépjármű vezetője felel – anyagilag is. A gépjárműveken casco biztosítás van, de az önrészt ki kell fizetni, Ha az önrész meghaladja a 100.000,- Ft-ot, akkor a cégvezetőtől 2-3 havi részletfizetést kérhettek, amit – nem ígérem hogy mindig és mindenkor, de gyakran – el fogok fogadni.

A gépkocsikat az köteles mosni, takarítani, aki általában azt használja. Ha nem maga takarítja, akkor ezt saját zsebből köteles fizetni. Ha lehet, a gépkocsiban ne dohányozzatok, de ha mégis megteszitek, akkor utána úgy takarítsátok ki, hogy ne is lehessen észrevenni, hogy ez egy dohányos ember autója (hamut kiporszívózni, kárpitot kiszellőztetni, hamutartót nemcsak üríteni, hanem ki is mosni). Bármikor előfordulhat, hogy nem dohányzó ügyfelet kell szállítanotok, ne legyen rosszul a kocsitokban! 

Kisebb karbantartások, olaj, olajszűrő, légszűrő, kerék, fékbetét stb. csere a saját műhelyben elvégezhetők, egyéb javításokra a megállapodás szerint szakműhelybe kell elvinni a személygépkocsikat. A garázsmesternek kell jelenteni, ha a km óra állás szerint közeleg a szerviz időpontja, vagy valamilyen meghibásodás keletkezik a gépkocsin. A garázsmester köteles azt megjavíttatni. A kötelező műszaki vizsgák időpontját a műszaki adminisztrátor tartja nyilván és a garázsmester fog dönteni arról, hogy melyik napon fogja az előkészítést, vizsgáztatást elvégezni. Karbantartási anyagokat (pl. szélvédő mosót) a garázsmestertől lehet igényelni."

Egy középvállalatban több tucat ilyen szabályt, irányelvet célszerű megírni. Legközelebb miről írjak? Ha szeretne valamit, akkor írja le a megjegyzés mezőbe a kívánságát!

Címkék: , , ,

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Feliratkozás Megjegyzések küldése [Atom]

<< Főoldal