2010. július 20., kedd

Kizsákmányolás vagy haszon megosztás?

A munkaadó és munkavállaló viszonyára melyik jelző alkalmasabb: a kizsákmányolás vagy a haszon megosztás, haszonból részesedés?

Ma Magyarországon merev kötődés tapasztalható munkavállalók és a szakszervezetek részéről a fix bérekhez. Itt a munkavállaló bére jottányit sem változik, ha a munkaadó gennyesre keresi magát. A piacon kvázi monopolhelyzetet birtokló nagyvállalatok, multik esetén erre van is lehetőség, ezért ezt a viszonyt jól leírja a marxi kizsákmányolás fogalma.

A kis- és középvállalatok rendkívül erős versenyében már korlátozott a nyereség, így különös jelentősége van annak, hogy a látszólag ellenérdekelt felek, milyen egyezségre tudnak jutni egymással. Tudom, hogy a leggyakoribb az államot (és a közösséget) kizáró egyezség: amikor a bér egy része zsebbe kerül kifizetésre a közterhek megfizetése nélkül. Ez erkölcsi kérdés: én nem tennék így. Elismerem, hogy a 90-es években - amikor a bérek közterheit elkezdték az egekbe emelni - én is így tettem, de mára már beláttam, hogy ez helytelen és kialakítottam azokat a módszereket, amivel a termelékenység olyan mértékben növelhető, amivel az azóta még erősebben megemelt közterhek is kifizethetők.

A KKV-k esetén a versenyképesség nagy mértékben az ott dolgozó emberek elkötelezettségén, szorgalmán, leleményességén múlik, ezért sokkal jobb, ha munkaadó és munkavállaló a keletkezett haszon megosztásában gondolkodik. Nem haszon megosztás azonban az, ha a munkaadó év végén valamennyi pénzt (amit ő gondol) odatol a munkavállalóknak. Ez paternalizmus, aminek az eredménye ritkán lesz elkötelezettség, szorgalom leleményesség.

Helyette pontos, szabályokkal rögzített haszon megosztást szoktam javasolni. Sokszor nem is közvetlenül a haszonból vezetem le a mozgóbért, hanem valamilyen olyan paraméterben teszem érdekeltté az embereket, amit ők tudnak befolyásolni (pl. árréstömeg, termelékenység), de amely növekedése a hasznot is növeli.

Ez már korrekt, részesedést megosztó partneri kapcsolat munkaadó és munkavállaló között. Én úgy gondolom, hogy ebbe az irányba kellene fejlődni.

Mi a te véleményed? Ha van, kérlek osszad meg velünk a megjegyzés mezőben!

Címkék: , , ,