2010. május 2., vasárnap

A termelési vezető teljesítménybére

Mit várunk el a termelési vezetőtől? Mi az, ami az ő teljesítményét meghatározza? Mivel lehet azt mérni? Mikor jó, és mikor nem jó egy termelési vezető tevékenysége?



Amikor az egész cégre kiterjedő teljesítménybért kell kialakítani, gyakran szembesülünk ilyen nehezen megválaszolható kérdésekkel. Sok termelési vezetővel találkoztam, akik ösztönösen jól végezték a feladatukat, de amikor megkértem őket arra, hogy mondják el, mivel és hogyan tudnám mérni a teljesítményüket, akkor erre nem tudtak felelni. Nem azért, mert gonoszkodni akartak velem, hanem mert ezt bizony soha nem gondolták végig.

Alaposabban elemezve a feladatot, olyan részeket találunk, amelyek már megfoghatók, mérőszámokkal mérhetők. Általában az alábbiakat találjuk:

  1. Gazdálkodás a létszámmal, a rendelkezésre álló munkaerő minél jobb kihasználása.
  2. Gazdálkodás a gépekkel, a rendelkezésre álló gépek minél jobb kihasználása.
  3. Gazdálkodás az anyaggal, az anyagvásárlásra és készletezésre adott pénzeszközök minél célszerűbb felhasználása.
  4. A cég által meghirdetett, és így elvárt minőség, határidő és költségszint elérése.
Cégről cégre és időről időre változik, hogy éppen mire kell helyezni a hangsúlyt. Én azt a fogalmat használom, hogy tervezett jövedelem, amelynek a százalékában határozom meg, hogy az egyes tényezők mekkora súllyal esnek latba a mozgóbér kiszámításakor. Például 60% alapbér mellett lehet 10% - 15% - 5% - 10% a fenti négy tényező súlyozása.


Mérőszámoknak (mutatóknak) az alábbiak használatát tartom célszerűnek:
  1. A termelés által létrehozott értéktöbblet osztva a termelő munkatársaknak kifizetett közvetlen bérrel. Ez egy termelékenység jellegű mutató, ami azt mutatja meg, hogy egy forint kifizetett bérből hány forint értéktöbbletet tud előállítani a termelés.
  2. A termelés által létrehozott értéktöbblet osztva a gépek értékével. Ez a gépekbe fektetett forintok által létrehozott új érték mennyiségét mérni.
  3. A termelési értéket osztva az anyag, félkész- és késztermék raktár értékével.
  4. A hibák száma (súlyozva a hiba értékével).
Nyilván ki kell ezekből alakítani a normát (a korábbi adatok elemzésével) és az ösztönző fizetési függvényeket is. Ám ha ezt megtesszük, akkor objektív kritériumokkal lehet mérni még egy olyan összetett és bonyolult állás teljesítményét is, mint a termelési vezetőé.

Címkék: , , , , ,

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Feliratkozás Megjegyzések küldése [Atom]

<< Főoldal