2010. április 11., vasárnap

Az időt vagy az elért eredményt fizeted?

A tipikus mai magyar munkavállalók a bérért cserébe a munkahelyen munkával eltöltött időt adják. A tipikus mai magyar munkáltató viszont elért eredményeket szeretne kapni a kifizetett bérért. Egy kicsit hasonlít a helyzet ahhoz, amit Karinthy a férfi és nő viszonyáról fogalmazott meg, azaz férfi és nő hogyan is érthetné meg egymást, hisz mindkettő mást akar: a férfi a nőt, a nő a férfit!

Mélyebben elemezve a konfliktust, azt látjuk, hogy a munkáltató a következő elért eredményeket szeretné látni:
  • a vevők által elvárt minőségű és árszínvonalú, elkészített, legyártott, készre szerelt terméket,
  • kiváló színvonalon nyújtott szolgáltatást,
  • elért és megtartott jó állapotot.
A munkavállaló meg az alábbiakat szeretné megkapni:
  • megélhetési biztonságot saját maga és a családja részére,
  • egészsége hosszú távú megőrzését.
Nyilván az a feladat, hogy a kettőt valahogy összhangba hozzuk. A vezetői gyakorlatomban és az ügyfeleimnél is az összhang teremtés bevált eszköze a munkaköri leírás. Ennek egyik pontja tartalmazza az elvárt eredményeket. Egy másik pont azt, hogy ezt hogyan mérjük. A harmadik közli az alapbér mértékét (ennek a munkaszerződésben is helye van a jogszabályok szerint) és az elért eredmények függvényében járó mozgóbéreket.

Az alapbér adja a megélhetési biztonságot. A munkavállaló egészségét a törvények betartása segíti és az, ha tisztességes, etikus munkakörnyezetet hozunk létre körülötte, ahova nem rettegés, hanem öröm nap mint nap bemenni. A munkáltató ott találja meg a saját számítását, hogy a számára fontos pontokat építi be az elvárt eredmények közé és a pluszként kifizetett bérrel ösztönöz ezek elérésére.

Gyakran találkozom azzal a helyzettel, hogy a munkáltató már a lehetséges legmagasabb bért kifizette, amit a cég egyáltalán csak kiköhögni képes és semmi esély sincs arra, hogy még pluszban érdekeltségi rendszert építsen erre. Ilyenkor nincs más lehetőség, mint a munkavállalók által korábban szerzett jogokat visszavenni és alacsonyabb szinten állapítani meg az alapbért. Általában az összes jövedelmen belül kb. 30%-ot elérő mozgóbérrel lehet hatékony érdekeltséget teremteni. Értékesítőknél az 50% mozgóbér a kívánatosabb, nagyon egyszerű munkát végzőknél (illetve ahol nagyon alacsonyak a bérek) a 15% is elegendő lehet.


Nézzed meg tehát, hogy nálatok pontosan definiálva vannak-e az elvárások és az ehhez tartozó mozgóbér arányok megfelelnek-e az itt írtaknak! Ha nem, akkor biztosan tudhatod, hogy nem értétek el a lehetséges legmagasabb termelékenységet!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Feliratkozás Megjegyzések küldése [Atom]

<< Főoldal