2010. április 9., péntek

Kasztrendszer, mint vállalati szervezési forma?

Meglepően gyakran találkozom Magyarországon egy olyan vállalati szervezeti modellel, amit legjobban a kasztrendszer szóval tudnék jellemezni. A következő ábra megvilágítja, mire is gondolok:
Az ábrából látható, hogy a legfelső kaszt (tulajdonos(ok), ügyvezető(k)) alatt található egy középső kaszt, akiket - a cég méretétől függően - közép vagy felső vezetőknek lehet titulálni. Végül ömlesztve alul van a pórnép, akiknek mindenki dirigál.

A felső és középső kaszt sülve-főve együtt van és folyton egyeztet, hogy jól menjenek a dolgok. Az alsó kaszt elkülönülve retteg attól, mit kell megint abbahagynia, és egy újabb dologba belekezdenie, mert éppen arra jár egy felsőbb kasztbeli és arra utasítja. A felelősségvállalási szint alul konvergál a nullához, tetszésük szerint hajtják végre azt a parancsot, amit kedvük van megtenni. Ha felelősségre akarják vonni, akkor készséggel sorolják a kifogásokat, hogy az eltelt héten hány, egymásnak ellentmondó parancsot kaptak. A középső kaszt sem boldogabb, mert ők is csak lelkesen imitálják a serénységet, hiszen egy legfelsőbb kasztbeli bármikor felülírhatja az ő utasításait. Itt is marad a nulla felelősség.

Legfelülre tolódik hát a felelősség, ott valóban meg is van: túlterhelt, ideges, "hülyékkel vagyok körülvéve" mondatokat szajkózó alakok vannak legfelül az ilyen cégekben.

Tudom, hogy egy kicsit sarkítva mutatom a jelenséget, de kérlek gondolkodj el azon: nincs hajlam a ti cégetekben is erre? Nem fordul elő túl gyakran, hogy a vezetők egymáson átlépve - puszta jó szándékból - megzavarják a hierarchiát, és ezzel elveszik a felelősséget?

Címkék: , , ,

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Feliratkozás Megjegyzések küldése [Atom]

<< Főoldal