2010. április 29., csütörtök

A teljesítménybérezés informatikai háttere

Nem egyszerű munka kialakítani a megfelelő mérőszámokat az egyes emberek munkateljesítményének mérésére. Az ebből készülő, valóban ösztönző bérfüggvények kialakítása sem egyszerű. S amikor elkészülök mindezzel, megtárgyalom az érintettel és végre elérem, hogy ésszel belássa és elfogadja, hogy ez logikus, valóban a teljesítményét méri, ezért igazságos, akkor jön egy újabb küzdelem.

Az új küzdelem az adatgyűjtésért indul. Ez a második védelmi vonal a változással szemben a cégekben. Azt hiszem, egyáltalán nem lennék sikeres a teljesítménybérezés területén, ha nem töltöttem volna az életemből vagy 6 éves vállalatirányítási rendszerek tervezésével, szervezésével, programozásával. Így szerencsére beszélem az ezen a területen dolgozók nyelvét.

"Ezt a mi rendszerünk nem tudja" - szokott lenni a leggyakoribb állítás. Rendben - válaszolom -, de tanítsuk meg neki, készítsük föl erre is. Ekkor kitör a pánik, hiszen semmi sem olyan nehéz, mint egy informatikai rendszert átalakítani olyan irányba, amire eredetileg nem gondoltak. Az informatikában mindenki tudja, hogy ilyenkor jönnek a taknyolások, gányolások - amiknek a hibakeresése a végtelenségbe nyúlik.

Az a tapasztalatom, hogy lényegesen csökkenthető ez a pánik, ha előre pontosan definiálom nekik, hogy melyik adatrekordba, milyen új mezőket kell felvenni, illetve milyen új adatrekordokra van szükség. Ehhez persze meg kell szereznem az adatbázis leírást, amit sokan titkolnak, mert attól félnek, hogy valaki ellopja tőlük és lemásolja. Így némi bokszolás után kialakul az új adatszerkezet és ehhez már sokkal könnyebb definiálni az új adatkarbantartó, lekérdező és összesítő programokat.
A jó hír tehát az, hogy normális, jó oka van az informatikusok változással szembeni ellenállásának. Ez ok nem az elvetemültségük, hanem éppen a rossz tapasztalataikból fakad. A rossz hír azonban az, hogy az ő pánikrohamuk a leggyorsabban úgy küzdhető le, ha ismerjük a nyelvüket és fogalmaikat, és a saját szintjükön beszéljük meg a gondjaikat. Egy kis adatbázis ismeret azonban senkinek nem ártott még meg, így mindenkinek csak ajánlani tudom az elmélyülést ebben a tudományágban is!

Címkék: , , ,

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Feliratkozás Megjegyzések küldése [Atom]

<< Főoldal