2010. április 6., kedd

Minden kezdet nehéz!

Főleg egy új blogot elkezdeni... De vágjunk bele! Ott indult a dolog, hogy már vezetőként is sokat foglalkoztam a munkatársaim motiválásával. Azután tanácsadóként a figyelmem egyre inkább a motiválás egyik legerősebb válfaja, az anyagi érdekeltség felé fordult. A teljesítménybérezést sokféle szóval szokták jellemezni: akkordbér, darabbér, mozgóbér, jutalék, provízió, vagy a régies „szakmány”, részesedés, járandóság stb. A különféle prémium rendszerek, jutalmak, anyagi elismerések, egyéb munkaértékelési valamint teljesítményértékelési és -mérési rendszerek, járandóság és részesedés számítások is erről szólnak.

Kezdetben az általam vezetett csoportokban, majd cégekben próbáltam ki ilyen rendszereket. Később tanácsadóként azokban a cégekben is, akik kikérték a tanácsaimat. Így fokozatosan a teljesítménybérezés területén sikerült annyi tapasztalatot felhalmozni, amivel kevés ember rendelkezik. Mivel ezek az ismeretek másoknak is fontosak lehetnek, ezek átadására nyitottam meg ezt a blogot.

Elsősorban a hazai középvállalatok vezetőivel, tulajdonosaival kívánom az ismereteimet megosztani. Úgy gondolom, hogy ezek a vállalatok adják a legtöbb munkahelyet az országnak, ezért itt különösen fontos lenne, hogy a munkavállalóik helyes és valóban ösztönző motiválási rendszerben dolgozhassanak. Magam is ilyen cégeket vezettem, az ügyfeleim között is ezek vannak többségben, ezért a tapasztalataim is erre koncentrálódnak.
 
Ám minden kezdet nehéz és ez különösen áll a teljesítménybérezésre, hiszen az emberek megélhetését teszi bizonytalanabbá, ha elszúrjuk. Ám soha nem fogunk felzárkózni az Unióhoz, ha nem javul a termelékenység a KKV-kben. Eddig több mint 40 cégben vezettem be ilyen rendszert, és a további bejegyzésekben fogom megmutatni, milyen problémákat kell ehhez megoldani.

Címkék: , , ,

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Feliratkozás Megjegyzések küldése [Atom]

<< Főoldal